Pro ty, kteří o nás
chtějí psát...

08.10.2020

Chránili by budoucí senátoři zvířata?

Tisková zpráva Svobody zvířat, Praha 8. 10. 2020

Novela zákona, jíž se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, čeká na projednání v Senátu. To může proběhnout už ve středu 4. listopadu. Do senátu se novela dostala po projednání v Poslanecké sněmovně, která mj. schválila postupné ukončení drezury divokých (tzv. volně žijících) druhů zvířat v cirkusech a klecových chovů nosnic.

Organizace na ochranu práv zvířat, Svoboda zvířat, se proto před 2. kolem voleb do Senátu ptala kandidátů a kandidátek na to, jak přistupují k tématu ochrany zvířat. Z průzkumu vyplynulo, že 14 kandidátů a kandidátek bezvýhradně podporuje ochranu zvířat, 0 je proti novele ve znění schváleném sněmovnou, 5 zatím neví nebo má jiný názor a 33 neodpovědělo[1].

„Mrzí nás, že velká část kandidátů a kandidátek na naše dotazy neodpověděla. Samozřejmě chápeme, že mají spoustu práce s druhým kolem voleb. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že ochrana zvířat je pro českou společnost důležitým tématem a právě přístup k ní může ovlivnit rozhodování mnoha voličů. Nicméně máme radost, že většina těch, kteří na naši otázku odpověděli, se k ochraně zvířat vyslovila kladně," říká Anna Bernátková ze Svobody zvířat.

Větší ochranu divokých druhů zvířat v cirkusech požaduje velká část veřejnosti - z reprezentativního průzkumu veřejného mínění z roku 2018 vyplývá, že 74 % obyvatel ČR je pro zastavení zneužívání všech tzv. divokých druhů zvířat v cirkusech[2]. Papírovou Petici Svobody zvířat za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech v ČR podepsalo přes 27 tisíc lidí. A internetovou Výzvu zákonodárcům: Pro cirkusy bez divokých zvířat podepsalo během půl roku více než 11 tisíc lidí.

Na straně zvířat stojí také vědci a veterináři. Česká asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad vydala na začátku roku své stanovisko, ve kterém zákonodárce mj. vyzývá, aby přijali takovou právní úpravu, která by zamezila odchovu a drezuře divokých druhů zvířat v cirkusech.[3] Pod stanovisko se podepsalo na 150 dalších veterinářů, vědců, akademiků a odborných pracovníků.[4]

Konec využívání divokých druhů zvířat v cirkusech je celosvětovým trendem. Jen v Evropě jej postavilo mimo zákon již 15 evropských států, mezi nimi např. Belgie, Estonsko, Norsko, Rakousko nebo Řecko. Vystupování divokých druhů zvířat v cirkusech nedávno výrazně omezilo i Slovensko.

Více informací najdete na: www.cirkusybezzvirat.cz , www.svobodazvirat.cz

Kontaktní osoby: Anna Bernátková, 737 535 344, anna.bernatkova@svobodazvirat.cz

[1] Odkaz na jednotlivé postoje kandidátů a kandidátek k ochraně zvířat: shorturl.at/fnrsM

[2] Názory české populace na chov a drezúru zvířat v cirkusech: https://svobodazvirat.app.box.com/s/8xll8bmgbf3yieku66c2i9mvja2dmb91