Pro ty, kteří o nás
chtějí psát...

09.11.2017

V Praze se protestovalo za zákaz využívání divokých zvířat v cirkusech

Tisková zpráva Svobody zvířat, Praha 9. 11. 2017

Organizace na ochranu zvířat, Svoboda zvířat, uspořádala ve čtvrtek 9. listopadu protest za práva zvířat s názvem „Cirkusy bez zvířat“. Zúčastnilo se ho přes 40 lidí. Protest „Cirkusy bez zvířat“, který se konal v Prazepřed cirkusem Humberto sídlícím momentálně u Thomayerovy nemocnice, měl za cíl upozornit na současný celosvětový trend zákazu využívání divokých zvířat v cirkusech.

Protest byl poklidný, účastníci se během něj vyfotili s transparenty „Chceme cirkusy bez zvířat“ a rozdávali návštěvníkům přicházejícím do cirkusu informační letáčky, dětem pak osvětové omalovánky s cirkusovou tematikou.

„Šlo o akci milou a přátelskou. Naším cílem nebylo vyvolat konflikt, ale dát veřejně najevo, že i v České republice mají lidé zájem o zákaz využívání zvířat v cirkusech, a to natolik, že jim stojí za to někam v zimě přijít a hodinu tam stát,“ říká Lucie Hemrová, organizátorka akce a koordinátorka kampaně Cirkusy bez zvířat z organizace Svoboda zvířat.

Proč s protestem přichází Svoboda zvířat právě nyní? Po letním úspěšném završení kampaně „Ve své kůži”, která měla za cíl prosadit zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat, oprášila tato organizace na ochranu zvířat kampaň „Cirkusy bez zvířat“. Cílem kampaně je podle její koordinátorky rozšířit již existující zákaz využívání některých druhů tzv. volně žijících zvířat v cirkusech na všechny druhy volně žijících zvířat. Podle Svobody zvířat držet divoká zvířata v zajetí jen pro zábavu lidí je nehodné moderní společnosti. Navíc vidět zvíře v cirkuse deformuje pohled dětí na vztah člověka ke zvířatům a jejich potřebám.

Přitom právě den před protestem se podařilo prosadit zákaz využívání cirkusových zvířat v Itálii, která se svými 100 cirkusy a více než 2 tisíci cirkusovými zvířaty patří mezi světové cirkusové magnáty. Navíc Itálie se svým zákazem není v Evropě jediná, v minulosti k zákazu již přistoupilo např. Nizozemsko, Rakousko, Řecko, Kypr, Malta nebo Chorvatsko.

Podle Svobody zvířat se tak jasně ukazuje, že obliba cirkusů se zvířaty je celosvětově na ústupu a společnost si stále více uvědomuje svoji morální povinnost ve vztahu ke zvířatům, a že tento trend bude stále patrnější i v České republice.

Více informací najdete na www.cirkusybezzvirat.cz , www.svobodazvirat.cz  a ve facebookové události.

Fotografie z akce zde.

Kontaktní osoba: Lucie Hemrová, 720 415 887, cirkusy@svobodazvirat.cz